DVORAC TRAKOŠĆAN

znamenitosti

dvorac trakošćan

TONKINA KUĆA

Dvorac Trakošćan jedan je od najpoznatijih i najatraktivnijih dvoraca u Republici Hrvatskoj. Dvor je kulturno dobro, zaštićena povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom.

 

Trakošćan je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini. Prema legendi Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori, da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima. Najpoznatiji vlasnik u povijesti je bila obitelj Drašković. Od 1954. u dvorcu se nalazi muzej sa stalnim postavom. Danas je dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske. Podno dvorca Trakošćan nalazi se veliko umjetno jezero, dugo oko kilometar i pol, čija površina iznosi oko 17 hektara, a dubina oko 2,5 metara. Voda se ljeti ugrije i do 22 stupnjeva, ali nije pogodno za kupanje. U zimi se površina jezera zaleđuje i led na njoj ostaje oko tri mjeseca. Od samog nastanka jezero je imalo dvojaku funkciju – gospodarsku, kao ribnjak i estetsku, kao dekorativni element uobičajen u romantičarskoj parkovnoj arhitekturi. Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza koja pruža uvid u prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolnog područja. Dužine je 5 km, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike 2 sata. Na njoj se nalazi 20 poučnih točaka, kao i ribarska kućica koja je uređena kao info-točka namijenjena predahu za vrijeme šetnje.

 

Od Tonkine kuće dvorac je udaljen 5 minuta vožnje, odnosno 40-50 minuta pješice, a jezero manje od 1 minutu vožnje, te 10 minuta pješice.


Više na http://www.trakoscan.hr